Nakskov Amatørscenes historie - Nakskov Amatørscene

Go to content

Nakskov Amatørscenes historie

 
Nakskov Amatørscene gennem 70 år.
Det hele startede en mandag aften. Det var ved kyndelmisse i året 1946 – altså den 2. februar. Da mødtes dilettanter, fra byens og omegnens dilettantforeninger, på børnebiblioteket i Klostergade. Det var et udvalg af teaterinteresserede folk, som, med Esben Petersen som formand, havde indkaldt til mødet, med det formål at danne en amatørscene.
Esben Petersen lagde ud med at sige, at grunden til, at dette møde var indkaldt var den, at man fra forskellige foreningers dilettanter havde fremsat ønske om, at danne en forening, som udelukkende havde til formål at koncentrere sig om dilettantkomedier, som dog var lagt i et noget højere kulturelt plan end man tidligere havde arbejdet med, og samtidig gennem et studiearbejde lære medlemmerne at udtale det danske sprog korrekt og bevæge sig rigtigt på scenen.
Os, der kendte Esben godt, vi fornemmer tydeligt hans personlighed i denne udtalelse, og der er heller ingen, der glemmer hans formaninger i forsøget på at højne kvaliteten.
Nakskov havde allerede på dette tidspunkt en dilettantforening, mente nogen, men Esben svarede dertil: " Det vi agter, er ikke at starte en ny dilettantforening, men en amatørscene der skal arbejde på at opnå større resultater end dilettantfarcer og andet gøgl og som ofte er af ringe kvalitet og beregnet på let indholdsløs underholdning med tilhørende øldrikning bag kulisserne".
Den første bestyrelse bestod af: Formand Esben Petersen, kasserer Th. Langhoff og bestyrelsesmedlemmerne Gunner Wendt, Peder Andersen og Ingeborg Langhoff.
Nu er der så gået 70 år, men når man læser i de gamle protokoller er det slående, at de forhindringer, som man måtte kæmpe med dengang, er helt de samme gennem alle årene - og også i vor tid. Dengang havde man dog ikke noget fast spillested. Det var først i 1973, man fik Lienlund som base. Ofte måtte et prøveforløb afbrydes af samme årsager som i dag. Mangel på instruktør – måske manglende interesse for bestyrelsens forslag til repertoire – økonomien – sygdom eller fraflytning af rolleindehavere. Alligevel er det dog blevet til 216 præmierer indtil i dag (marts 2017).
(Kilde: Nakskov Amatørscenes forhandlingsprotokol, mandag den 11. februar 1946)

Velkommen til  Nakskov Amatørscenes hjemmeside.
Her finder du oplysninger om foreningen.
                                                                                                                                                             Nakskov Amatørscene blev etableret ved den stiftende generalforsamling 11. februar 1946

Back to content